onsdag 21. mars 2018

C-vitamin








Vårt kanskje mest kjente vitamin finnes først og fremst i grønnsaker, frukt og bær – ikke minst i sitrusfrukter! C-vitamin hjelper oss blant annet til at immunsystemet vårt virker som det skal

 

Til forskjell fra mange andre dyr kan ikke mennesket danne C-vitamin i kroppen.
Det betyr at vi må få det i oss gjennom maten. Når vitaminet først er i kroppen kan
vi bevare det der i cirka tre måneder. Det meste av C-vitaminet finnes i muskler og
blod. Høyest konsentrasjon av C-vitamin finnes i binyrene, hjernen og i øynene.

Voksne får i seg dagsbehovet av C-vitamin gjennom å spise for eksempel en halv
paprika eller en stor appelsin. Vi trenger ikke bekymre oss for overdosering, for
C-vitamin er vannløselig og overskuddet følger med urinen ut av kroppen.

Hvorfor trenger vi C-vitamin?

C-vitamin går også under navnet askorbinsyre, og er et antioksidant som bidrar til
å beskytte cellene fra oksidativt stress. Kroppen produserer selv en rekke
enzymer som fungerer som antioksidanter, mens andre – som C-vitamin –
tilføres via kosten. Deres funksjon er å nøytralisere de frie radikalene og dermed
motvirke celleskader.
C-vitamin har en mengde funksjoner i kroppen og bidrar til:
  • å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intensiv fysisk trening
  • normal kollagendannelse, som har betydning for normale funksjoner i blodkar, benbygning, bruskvev, tannkjøtt, hud og tenner
  • normal energiomsetning
  • nervesystemets normale funksjon
  • immunsystemets normale funksjon
  • å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • å redusere trøtthet og utmattelse
  • å gjenoppbygge den reduserte formen av E-vitamin
  • å øke jernopptaket.

Medvirker til normal kollagendannelse

En viktig funksjon hos C-vitamin er at det hjelper til med å opprettholde en normal
dannelse av kollagen. Kollagen er den viktigste komponenten for dannelse av
mange typer vev i kroppen, for eksempel ben, hud, tenner og blodkar.

Gode kilder til C-vitamin

Mat som inneholder mye C-vitamin er i særdeleshet sitrusfrukter, som appelsin
og sitron, samt de fleste ferske grønnsaker og bær. Noen flere eksempler på
ekstra C-vitaminrike matvarer er nyper, chili, paprika, persille, grønnkål, rosenkål,
brokkoli, solbær, jordbær, multer samt også poteter.


Husk at!

C-vitamin er følsom for varme, og vitaminmengden reduseres hvis maten holdes varm lenge eller varmes opp flere ganger. Ettersom C-vitamin bidrar til å øke jernopptaket, er det bra å spise C-vitamin samtidig med et jernrikt måltid, for eksempel blodpudding.

Dette innlegget er sakset fra life sin blogg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar