tirsdag 20. mars 2018

Vitaminguide

  

Vitaminer er livsnødvendige stoffer som er nødvendig for at alle                           funksjoner i kroppen skal fungere som de skal. Har du oversikt over                         hvilke vitaminer som gjør hva og hvordan du får dem i deg?

 

A-vitamin

 

A-vitamin er det vitaminet som forskerne først oppdaget. Det er et fettløselig
vitamin, noe som innebærer at næringsstoffet lagres i celler og organer i stedet
for at det utsondres fra kroppen. A-vitamin er først og fremst kjent for å bidra til å
opprettholde normale slimhinner, normal hud, synsevne og immunforsvar.

B-vitamin

 

B-vitamin finnes i nesten alt vi spiser i en eller annen form. Opprinnelig trodde
forskerne at B-vitamin kun var ett stoff, men senere har det vist seg å være åtte
forskjellige vannløselige vitaminer. Veganere og personer som spiser mindre
mengder av animalsk produkter bør ta tilskudd av B12. Øvrige B-vitaminer finnes i
erter, bønner og kornprodukter, så vel som i fisk og kjøtt. Lær mer om B-vitamin >

C-vitamin

 

C-vitamin – vårt kanskje mest kjente vitamin – finnes først og fremst i grønnsaker,
frukt og bær. Eksempler på ekstra C-vitaminrike matvarer er blant annet nyper,
paprika og sitrusfrukter. C-vitamin er vannløselig og kan ikke lagres i kroppen
over lengre tid. Derfor trenger vi kontinuerlig å fylle på med C-vitamin gjennom
det vi spiser. C-vitamin bidrar til immunsystemets normale funksjon.
Lær mer om C-vitamin

D-vitamin

 

D-vitamin kalles for solskinnsvitamin og produseres i kroppen når huden
utsettes for sollys. Om høsten og vinteren, når mange oppholder seg mye inne,
er det spesielt viktig å få i seg D-vitamin via kosten. Gode kilder er egg, fisk, kjøtt
og visse meieriprodukter, men noen ganger er det behov for ekstra tilskudd.
D-vitamin bidrar til et normalt opptak av kalsium og fosfor, samt til
immunsystemets normale funksjon. D-vitamin bidrar også til å opprettholde
normal benbygning og friske tenner. Lær mer om D-vitamin
 

E-vitamin

 

E-vitamin fungerer som et antioksidant, og bidrar til å beskytte cellene mot
oksidativt stress. Vitaminet finnes blant annet i frø, vegetabilske oljer, grønne
bladplanter og avokado. Det finnes åtte forskjellige typer av E-vitamin. I kroppen
kan vi lagre cirka 1g E-vitamin, og dette spres ut i leveren, musklene, hjertet og
binyrene. Lær mer om E-vitamin

K-vitamin

 

K-vitamin er et fellesnavn for to naturlig forekommende fettløselige vitaminer,
vitamin K1 og vitamin K2. Kål, grønne bladgrønnsaker og noen oljer er eksempler
på svært gode kilder til vitamin K1. Kjøtt, lever, eggeplomme og meieriprodukter
inneholder høyere nivåer av vitamin K2. K-vitamin er nødvendig for blodets
koagulering, og bidrar til å opprettholder en normal benbygning.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar