E-vitamin er et antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vi finner vitaminet i blant annet frø, vegetabilske oljer, grønne bladplanter og avokado.
Det finnes åtte forskjellige typer E-vitamin, og disse deles
igjen inn i to grupper:
tokoferoler og tokotrienoler. Vi kan lagre cirka 1g E-vitamin i kroppen, og dette
spres ut i leveren, musklene, hjertet og binyrene.
Hvorfor trenger vi E-vitamin?
Som C-vitamin fungerer E-vitamin som et antioksidant i kroppen, og som A- og
D-vitamin er E-vitamin et fettløselig vitamin. Det innebærer at næringsstoffet tas
opp via blodet i tarmen, og lagres i celler og organer i stedet for å utsondres
fra kroppen.
Som antioksidant bidrar E-vitamin til å beskytte cellene fra oksidativt stress.
tokoferoler og tokotrienoler. Vi kan lagre cirka 1g E-vitamin i kroppen, og dette
spres ut i leveren, musklene, hjertet og binyrene.
Hvorfor trenger vi E-vitamin?
Som C-vitamin fungerer E-vitamin som et antioksidant i kroppen, og som A- og
D-vitamin er E-vitamin et fettløselig vitamin. Det innebærer at næringsstoffet tas
opp via blodet i tarmen, og lagres i celler og organer i stedet for å utsondres
fra kroppen.
Som antioksidant bidrar E-vitamin til å beskytte cellene fra oksidativt stress.
Kroppen produserer selv en rekke enzymer som fungerer
som antioksidanter,
mens andre – som E-vitamin – tilføres gjennom
maten. Deres funksjon er å
nøytralisere de frie radikalene, og dermed
motvirke celleskader.
Gode kilder til E-vitamin
Vi finner E-vitamin i mange fargerike grønnsaker og frukter, slik som paprika-
(gjerne rød) og grønne bladplanter. Mange vegetabilske oljer er rike på E-vitamin,
nøtter og frø, hvetespirer, kli og fullkornsprodukter. Også margarin, egg og melk
inneholder mye E-vitamin.
Tips: En enkel og god måte å få i seg E-vitamin på er å mose avokado på brødskiva, toppe salaten med blandede frø og eventuelt ha på en god oliven- eller rapsolje. Å erstatte mettet fett i maten med umettet fett bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.
Visste du at? E-vitamin er en vanlig benyttet ingrediens i hudpleieprodukter.
Dette innlegget er sakset fra life sin blogg
Gode kilder til E-vitamin
Vi finner E-vitamin i mange fargerike grønnsaker og frukter, slik som paprika-
(gjerne rød) og grønne bladplanter. Mange vegetabilske oljer er rike på E-vitamin,
nøtter og frø, hvetespirer, kli og fullkornsprodukter. Også margarin, egg og melk
inneholder mye E-vitamin.
Tips: En enkel og god måte å få i seg E-vitamin på er å mose avokado på brødskiva, toppe salaten med blandede frø og eventuelt ha på en god oliven- eller rapsolje. Å erstatte mettet fett i maten med umettet fett bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.
Visste du at? E-vitamin er en vanlig benyttet ingrediens i hudpleieprodukter.
Dette innlegget er sakset fra life sin blogg
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar